June 17

Kurundu House / Zowa Architects

first_img 2015 Kurundu House / Zowa Architects Houses Save this picture!© Eresh Weerasuriya+ 20 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/797378/kurundu-house-zowa-architects Clipboard Architects: Zowa Architects Area Area of this architecture project Kurundu House / Zowa ArchitectsSave this projectSaveKurundu House / Zowa Architects Projects Photographs Year:  Area:  4300 ft² Year Completion year of this architecture project Sri Lanka ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/797378/kurundu-house-zowa-architects Clipboard “COPY” CopyHouses•Digana, Sri Lanka CopyAbout this officeZowa ArchitectsOfficeFollowProductsWoodStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDiganaSri LankaPublished on October 19, 2016Cite: “Kurundu House / Zowa Architects” 18 Oct 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowershansgroheShower MixersEducational3MProjection Screen Whiteboard FilmPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsLinoleum / Vinyl / Epoxy / UrethaneTerrazzo & MarbleTerrazzo in The Gateway ArchSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausConcreteKrytonSmart ConcreteMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVWire MeshGKD Metal FabricsMetal Fabric in Kansas City University BuildingGlassDip-TechDigital Ceramic Curved Glass PrintingMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamChairs / StoolsFreifrauBarstool – OnaSealants / ProtectorsWoodenha IndustriesFireproofing System for Wood Cladding – BIME®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Eresh WeerasuriyaStructural Engineer:Signet consultantsQuantity Surveyor:Chula JeewakaratnaContractor:M.KalyanaratnaCity:DiganaCountry:Sri LankaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Eresh WeerasuriyaRecommended ProductsDoorsVitrocsaGlass Technology in Hotel BeaulacDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BuildDoorsLonghiDoor – HeadlineText description provided by the architects. Tucked away in a remote mountain side off the Digana golf club road is Kurundu house ,a small 4 bedroom retreat for a busy financial consultant and his family. The site is a 132 perch bare plot except for a lonely Kohomba tree.Save this picture!© Eresh Weerasuriya There is no visible habitation in its immediate environs and one is immediately aware of the openness and loneliness. To add further drama it overlooks a branch of the Victoria reservoir which fills up during the rainy season, and in the far distance is the Hunnsagiriya mountains. Save this picture!© Eresh WeerasuriyaThe approach from the main road is a rough track winding through small village huts, vegetable gardens and large Mara trees and finally up a steep rocky lane that lands at the site.Save this picture!Floor PlansThis is when one is confronted for the first time with the breathtaking  view.With a stage like this, at the outset we thought we should have a grand central verandah space that can  somehow capture the explosive openness  of this place while focusing on the distance views beyond, this would be the focal element from where one could access the rest of the spaces such as bed rooms and utility spaces.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaThe design was conceived as two staggered 2 storey rectangles with the verandah in the center. Further taking advantage of the slope this space was made split level, the top tier gives access to bed rooms on either side while the bottom tier accesses the a living room, kitchen and staff areas.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaApart from acting as the central circulatory space it is also informal sitting areas, the bottom tier is more open and next to a lawn and swimming pool with 180 degree views, this is where one would hang out most days, the top tier is  different in mood and feel, the filtered light through the cinnamon sticks adding to its ambiance.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaBy using the level difference to bury half the structure, we managed to presents a nonchalant single story façade to the road. The façade is clad in cinnamon sticks which conceals a passage that leads to bed rooms as well as the entrance verandah.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaA narrow wedge shaped cutout in the cinnamon stick façade gives access to the double height verandah. There is no front door.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaThe lower verandah gives to a third living space which is a closable glazed living room which can be air conditioned. This is a place of refuge when the lower verandah is not usable during thunderstorms or during the hot days of the year.  The two solid blocks are treated simply, with lean to roofs draining to a common concrete slab that gathers rain water.The walls are unplastered ,painted brick work,and floors are cut cement in the rooms and rubble paved in the verandah’s. The spaces immediately in front and back of the building is grassed, to give foreground to the building but the rest of the land will be left to go wild. Project gallerySee allShow lessSzéll Kálmán Square / Építész Stúdió + Lépték-TervSelected ProjectsShanghai Hongqiao Performing Arts Center / BAUSelected Projects Share “COPY” ArchDailylast_img

Tags: , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021. All rights reserved.

Posted June 17, 2021 by admin in category "yihzolkc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *